KRIM

K R I M K O N T O R E T

WE ARE

READY TO

DO THE JOB

I N N VA N D R E R K R I M I N A L I T E T

********************************************

 

Brann i biler i Oslo

 

Publisert 18. juni 2018

Av Odd Olav Bjørn

 

Det brant i tre biler på Alna i Oslo en natt til mandag i 2018. Brannvesenet har slukket flammene, og én av bilene er helt utbrent.

– Det er tre biler, sannsynligvis ved siden av hverandre, som har brent. Én av dem er helt utbrent, sier operasjonsleder Steinar Hausvik i Oslo politidistrikt. Brannen oppsto i bydelen Alna i Oslo. Brannvesenet og politiet var raskt på stedet. De antar at brannen er påsatt.

 

Dette er nå begynt å bli dagligdags i innvandrertette områder i Oslo. Men det ser ikke ut til at det går et lys opp for politi og politikere. Det er visst vår ungdom som gjør dette.

 

 

Har vi ikke gettoer i Norge?

 

Publisert 8. juni 2018

Steinar Torstensen

 

Her er mange mulige grunner til at unge gutter i Groruddalen er så sinte.

Se for deg at hjemstedet ditt alltid blir beskrevet negativt. At stedet du opplever som trygt og fint, blir synonymt med steinkasting og slåssing. At nabolaget ditt kalles en farlig innvandrergetto og er stedet politikerne trekker frem eller besøker når fattigdom eller feilslått integrering diskuteres.

Hvordan forsvarer man hjemstedet hvis hele premisset føles feil? Monika Grønli Rosten har skrevet forskningsartikkelen Territoriell stigmatisering og gutter som «leker getto» i Groruddalen.

Her beskriver hun hvordan unge menn bruker og forsterker fordommene de opplever andre har mot dem, som en håndteringsmekanisme når de blir nedvurdert utenfra. Enkelt sagt: Tror du at jeg er den farlige gangsteren, så skal jeg vise deg hvor farlig jeg kan være.

Så det er du og jeg som er skyld i gjengkriminaliteten – ikke innvandrerne selv. Nå må du lære dette!

 

 

Dokumentfalsk

 

Publisert 2. juni 2018

Av Oddbjørn Jonstad

 

En mann i 30-årene er i Oslo tingrett dømt til to og et halvt års fengsel for brudd på utlendingsloven og dokumentfalsk.

Mannen fra Syria, som i dag er norsk statsborger, hjalp et tjuetall personer med å komme seg ulovlig til Europa og Norge. Det kommer fram i en fersk dom fra Oslo tingrett.

 

 

Ble slått med balltre

 

Publisert 5. april 2018

Oddbjørn Jonstad

 

Det var litt før klokken 20.30 en onsdag kveld i februar 2018 politiet fikk melding om at en person hadde blitt slått kraftig med et balltre. Kort tid etter rykket politiet ut til et hus i Sjetnemarka hvor tre personer ble pågrepet. Litt senere, på Byåsen, ble også en fjerde person pågrepet og brakt til arresten.

Samtlige involverte er av utenlandsk opprinnelse. Fornærmede er i midten av 20-årene. Tre av mennene som er pågrepet er også i 20 årene, mens fjerdemann er i slutten av 50-årene.

 

Fra kommentarfeltet: Hvorfor skal norsk politi legge seg borti dette? Det er jo indre anliggender i en fremmed stat. Overlat det til UD. Kanskje det bør sendes bistandspenger til området?

 

 

Hva om vanlige mennesker en dag får nok av innvandringen?

 

Publisert 3. april 2018

Niels Bøhn

Hva om vanlige mennesker en dag får nok av innvandringen? Har godhetsprofetene tenkt seg den tanken? Hva om det dukker opp et høyreradikalt parti som lover å stenge grensen og kanskje til og med å kaste ut store innvandrergrupper? Vil ikke ganske mange kunne finne på å stemme på et slikt parti? Kanskje ikke i dag. Men hva om 10–15 år da 20–30 prosent av befolkningen kan komme fra land som Afghanistan, Syria og Somalia om dagens utvikling får fortsette?

 

 

Innvandrergjeng antastet jenter i køen ved utested

 

Publisert 31. mars 2018

Inga Trones

 

Media har fått inn tips om at en 18 år gammel jente, sammen med noen kvinnelige familiemedlemmer, skal ha blitt antastet og trakassert av en gjeng innvandrermenn som samlet seg rundt jentene i køen til et utested i Stavanger. Hendelsen inntraff sent lørdag kveld, 24.03, rundt midnatt, ifølge en som kjenner fornærmede.

Jenta skal ha vært ute for aller første gang, i anledning sin 18-årsdag. Hun og andre kvinner i hennes familie stod i kø til utestedet Beverly Hills Fun Pub da en gruppe menn av utenlandsk bakgrunn skal ha omringet dem.

Kvinnen som har bursdag ser plutselig ikke de andre kvinnene lenger, hun er omringet av innvandrermennene, som fører hendene sine ned i buksene hennes og tar henne utenpå skrittet og på rumpa.

 

Etterhvert som gruppen nærmer seg inngangen stoppet mennene, og den gråtkvalte jenta klarte å komme seg unna.

 

 

Tre menn pågrepet, mistenkt for seksuelt overgrep i Oslo

 

Publisert 27. desember 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Tre menn i 20-årene er pågrepet i Oslo, mistenkt for et seksuelt overgrep i byen natt til andre juledag. Vi fikk en telefon fra et vitne klokken 1.23. Han fortalte at en kvinne var blitt utsatt for et seksuelt overgrep i en leilighet i Ullevålsveien, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt. Han opplyser at politiet var raskt på stedet og pågrep tre menn i 20-årene.

Av hensyn til etterforskningen ønsker politiet foreløpig ikke å gå ut med flere detaljer om hendelsen.

 

Fra kommentarfeltet: Selvfølgelig opplyser hverken politiet eller NTB om etnisitet etc. Dette er en grov forsømmelse.

 

 

Politiet leter etter mørkhudet mann etter hjemmeinvasjon

 

Publisert 6. desember 2017

Oddbjørn Jonstad

 

En kvinne i 20-årene skal i desember 2017 ha blitt utsatt for det politiet kaller "grov kroppskrenkelse", etter at en mørkhudet mann skal ha tatt seg inn kvinnens hjem klokken 03 på natten. Mannen er ikke fanget og nå går politiet ut med en mer detaljert beskrivelse av mannens etnisitet etter først å ha holdt dette tilbake. Hvorfor denne beskrivelsen ikke ble offentliggjort med en gang er ikke kjent.

 

 

Afrikanere ranet kiosk med kniv, voldelig gateran på Torshov, gateran med hoggjern på Helsfyr og mann stukket ned på Hauketo

 

Publisert 27. november 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Det er ikke mange helger igjen før jul og det flerkulturelle Oslo er gaven som aldri slutter å gi. Denne gangen kan du som overskriften tilsier se at både kniver, hoggjern og stikkvåpen er blitt brukt rundtomkring i Tigerstaden.

Fra kommentarfeltet: Nå bør vi få politikere som tør der andre tier. De kan søren ikke sitte der og heve høye lønninger og jatte med alt som kommer til landet. Ute i det vanlige arbeidslivet får folk fyken hvis de gjør en dårlig jobb og i allefall hvis de ødelegger firma. Blir så eitrenes forbanna når jeg leser hva som skjer

 

 

Vel så viktig som den politiske terroren er hverdagslivets terror

 

Publisert 16. november 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Nordmøre: En 20 år gammel afghaner med fersk oppholdstillatelse i Norge voldtar en 14 år gammel jente inne på toalettet på en skole.

 

Kongsberg: En 19-åring av somalisk opphav voldtar en 13 år gammel jente inne på et bibliotek, uten at noen får med seg hva som skjer.

 

Jæren: En asylsøker i 20-årene voldtar en 15 år gammel gutt som besøker ham av og til. En annen asylsøker som bodde sammen med ham, hadde advart mottaksledelsen om at barn ikke måtte slippe inn hos ham.

 

 

Brutalt ran på Sandaker senter

 

Publisert 12. november 2017

Oddbjørn Jonstad

 

En dag i november 2017 fikk politiet i Oslo melding om et ran av en kiosk på Sandaker senter. - En kvinnelig ansatt ble utsatt for ran av en kiosk. Kiosken ble ranet for penger, men foreløpig er det uvisst hvor stort beløp det er snakk om. Den kvinnelige ansatte ble slått, og det er observert en kniv. Hun har også fått et kutt i en hånd. Politiet har ikke fått full klarhet i hvordan hun fikk kuttet.

Politiet søker etter to gjerningspersoner, som beskrives slik:

 

Begge er 25-30 år, mørke i huden, mulig afrikanere. Iført mørke parkasjakker uten pels.

 

 

Brødre dømt for brann på planlagt asylmottak

 

Publisert 1. november 2017

Oddbjørn Jonstad

To polske brødre er dømt til fengselsstraffer på sju og seks og et halvt år for brannen på det planlagte asylmottaket Lune Huler i Lindås i Hordaland.

Brødrene er dømt til å betale totalt 9,6 millioner kroner i erstatning etter brannen 6. desember 2015.

Hotell Lune Huler i Lindås skulle brukes som mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Den endelige godkjenningen til dette ble gitt ett døgn før brannen.

 

Innsatte utlendinger

 

Publisert 30. oktober 2017

Oddbjørn Jonstad

 

I 2008 var 1 av 4 innsatte utlendinger. Nå i 2107 er det 1 av 3. I 2008 var kostnadene pr. fange 1500 kroner døgnet. VG oppgir at 1. juni i år så var det 1260 utenlandske innsatte av totalt 3691. La oss anta at døgnkostnaden har økt til 2000 kr per stk. Da har vi 1260 utenlandske innsatte til en pris av 2,52 millioner per døgn. Totalt nesten en milliard kroner i året. Jeg er sikker på at vi kunnet funnet på noe bedre å bruke de pengene til.

 

Truet beboere på asylmottak med kniv

 

Publisert 26. september 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Politiet måtte rykke ut og pågripe en mann på et asylmottak en dag i september 2017 etter at han hadde truet andre på mottaket med en kniv.

Episoden fant sted på et asylmottak i nordre bydel i Skien. Han hadde truet de andre beboerne der med kniv. Ingen av dem ble skadet, og de rakk å løpe ut av huset og varsle politiet, opplyser politiet i Telemark i kveld. Selve pågripelsen av mannen gikk udramatisk for seg.

 

 

De langsiktige konsekvensene av innvandringspolitikken

 

Publisert 26. september 2017

Hans P. Hillestad

 

De langsiktige konsekvensene av innvandringspolitikken har lenge vært kjent for de som har vært oppriktig interessert i å undersøke statistikker og forskning for å danne seg en oppfatning av hva som foregår i vårt land og verden forøvrig. Bekymringer for fremtiden basert på sann informasjonen er sjelden noe som kommer frem i etablerte medier. Et nylig eksempel på selektive og tilbakeholdne tilnærminger til temaer relatert til innvandringspolitikk, var at NRK for kort tid siden meldte at «ungdomsvolden» både økte og ble råere. Sannheten er egentlig at volden blant ikke-vestlig innvandrerungdom øker og blir råere?

 

 

Kvinne knivstukket i Oslo sentrum

 

Publisert 12.september 2017

Oddbjørn Jonstad

 

En kvinne ringte i september 2017 selv til politiet i Oslo og sa hun var blitt knivstukket i magen i kveld i Oslo sentrum.Politiet i Oslo leter en mistenkt gjerningsmann, og skriver på Twitter at de ikke har pågrepet noen så langt. Ifølge Oslo-politiet tyder alt på at det er en relasjon mellom fornærmede og gjerningsperson.

 

Politiet sier det ikke er grunn for publikum å være redde. – Vi jobber med å finne en konkret gjerningsperson. Vi har en del konkrete spor å gå videre på.

 

##

 

Fra kommentarfeltet: Ingen grunn til bekymring sier politiet. Det er berre en knivdesperado som går fritt omkring. Og sjølvsagt ingen grunn til å gje noko signalement på gjerningsmannen, slik at det er større sjanse til å pågripe han. Politiet hev tydeligvis viktigere hensyn å ta, enn det å beskytte det norske folk.

Når det begynner å bli omtrent en dagligdags hendelse, så er det vel kanskje ikke så lurt å lage så mye styr av slike ting- Mulig de har funnet ut det kan føre til stigmatisering og rasistiske bemerkninger. Politiet i Sverige hev brukt samme strategien i flere år. Og det blei jo en kjempesuksess.

 

 

Håndvåpen, blant annet en 357 Magnum, og ammunisjon

 

Publisert 25. august 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Da politiet i august 2017 foretok en husransakelse på Tøyen i Oslo i forbindelse med en helt annen sak, ble en av politibetjentene oppmerksom på noe mistenkelig som foregikk i en bakgård i nærheten.

Politiet registrerte at en mann overleverte en grønn matavfallspose med ukjent innhold til en en annen mann. Mottakeren var ikledd en tradisjonell pakistansk drakt. Politiet mistenkte at det handlet om overlevering av narkotika.

Patruljen iverksatte handling og dekket opp kvartalet. Han som hadde overlevert posten ble pågrepet, og ved ransakelse viste det seg at han hadde en stor seddelbunke i baklomma.

Politiet tok seg deretter inn i bakgården hvor overleveringen hadde skjedd og startet søk.

Den pågrepne hadde nøkler på seg som passet til en av kjellerbodene. Her ble det funnet håndvåpen, blant annet en 357 Magnum, og ammunisjon.

 

 

Hver tredje innsatt er utlending

 

Publisert 31. juli 2017

Oddbjørn Jonstad

 

34 prosent av de innsatte i norske fengsler er utlendinger. Polakker, litauere og rumenere er de største nasjonalitetene etter nordmenn.

Per 1. juni 2017 satt 1.260 utlendinger og 2.431 nordmenn i norske fengsler, viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Tallene inkluderer dem som soner i Norgerhaven i Nederland. Inndelingen i statistikken er gjort etter statsborgerskap, slik at norske statsborgere med utenlandsk bakgrunn teller som nordmenn.

 

Ingen oversikt over vold

 

Publisert 23. juni 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Skoledirektør Søgnen varslet ikke I 2017 Arbeidstilsynet om 901 alvorlige tilfeller av vold mot lærere. Erfaring tilsier at det er flere. Problemer tildekkes.

140 Oslo-rektorer skrev i Aftenposten at skolen hetses, men 140 lærere svarte at kritikken er konstruktiv. Rektorene er tause mellomledere og redde for foreldreuro. Lærere får inntrykk av at de ikke behersker jobben når de tilbys kurs i klasseledelse ved elevvold.

At Søgnen ikke har oversikt over bruk av vektere fordi hun vil dempe rapporteringskrav, er oppsiktsvekkende når lærerne drukner i unødig rapportering. Avgjørelsen om fotfølging av truende elever og vedtak for å trygge ansatte er delegert til rektorene. Søgnen har ingen oversikt.

Bekymringsmeldinger fra Ulsrud VGS viser stadige trusler, slåssing og ansatte blir kalt bitch, hore, idiot osv. I møte på en skole tok ikke sosiallærer til motmæle da en lærer hevdet at tilsvarende ord må overhøres fordi «det er så mye med eleven» dvs. voldelig adferd. På denne tiden skrev en tidligere lærer til rektor at elevsaker foreldes og om bekymring for episoder ute av kontroll pga. utagerende og voldelige elever. Medelevene var redde for represalier, og kolleger ble stadig kalt rasist og idiot.

 

Vold i skolen

 

Publisert 20. juni 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Media har den siste tida satt søkelys på vold og trusler mot lærere og medelever i osloskolen, og avdekket omfattende underrapportering både internt og til Arbeids-tilsynet. Lærere har fortalt hvordan problemer dysses ned, mens skoleledelsen skyver ansvaret for å løse alvorlige utfordringer ned på dem.

I 2014 ble Clemens Saers, lærer på Oslo handelsgymnasium, skadet for livet av en elev. Han krever nå 250.000 kroner i oppreisning fra Oslo kommune som har avvist ¬kravet.

«Ung i Oslo 2015» viser at Oslo fortsatt en delt by. Unge i de østlige og sentrumsnære områdene er minst fornøyd med foreldrene sine, har færre venner, skulker mer, har dårligere skoletrivsel og færre utdanningsplaner.

Omfanget av mobbing er dobbelt så høyt i enkelte bydeler som i andre, og det er betydelige bydelsforskjeller i omfanget av kriminalitet og vold. I videregående er forekomsten av psykiske plager høyere i sentrumsbydelene enn i de østlige og vestlige bydelene.

 

Opprør på Trandum asylmottak

 

Publisert 11. mai 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Det brøt en lørdagskveld i april 2017 ut et opprør på Trandum asylinternat. Ingen personer skal være skadd, opplyser politiet.

 

– Jeg kan bekrefte at det har vært et opprør på Trandum i kveld, sier jourhavende advokat Anne Karin Storhaug ved Politiets utlendingsenhet (PU). Hun vil ikke opplyse hvor mange som deltok i opprøret eller hva som utløste dette. Ingen personer er skadd, men jeg kan bekrefte at det har vært betydelige materielle skader, sier politiadvokaten.

Etter det man kjenner til skal tumultene ha brutt ut like før beboerne på asylinternatet skulle låses inn på sine celler klokken 20.00 i lørdag kveld.

 

Trandum leir er Norges neste lukkede forvaringssenter for utlendinger, og her kan de bli holdt innesperret før transport ut av landet.

 

Skyting i boligområdet

 

Publisert 9. mai 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Tre menn er pågrepet på Jessheim i Akershus etter skyting lørdag kveld, opplyser Øst politidistrikt.

Politiet på Romerike fikk melding om skyting i boligområdet Romsås på Jessheim lørdag kveld kl. 23.30-tiden. Flere meldte om at det ble løsnet skudd ved blokkene i Såvegen, skriver politiet i en pressemelding.

 

Politiet pågrep tre menn i 20- og 30-årene etter en væpnet aksjon. Det ble beslaglagt flere våpen i en leilighet.

 

Russ tatt med 100 liter smuglersprit

 

Publisert 7. mai 2017

Oddbjørn Jonstad

 

To russ kan vente seg bøter etter at de ble stanset med 100 liter smuglersprit i Bergen lørdag kveld. Under en politikontroll fant politiet 96 flasker med sprit i russens bil.

 

Ungdommene har ifølge NTB forklart at russebussen deres hadde spleiset på spriten. Søndag kveld ble en østeuropeisk mann pågrepet. Mannen er mistenkt for å ha solgt spriten.

 

Arbeidskriminaliteten har vokst oss over hodet

 

Publisert 5. mai 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Etter mange års forsømmelse er arbeidskriminalitet endelig blitt tatt mer alvorlig. En nylig aksjon fra de relativt nyetablerte A-krimsentrene avdekker et skremmende resultat, sier arbeidsministeren. Men det forteller noe om den naiviteten som har rådet på området. Politikerne klarte - igjen - å la problemene vokse oss over hodet.

 

Resultatet fra aksjonen er nedslående, men likevel antakelig bare toppen av isfjellet: Rundt 1.000 arbeidstakere ble sjekket. Halvparten av disse arbeidet ulovlig. Mange manglet HMS-papirer og arbeidstillatelse. 70 personer ble bortvist fra stedet, 50 arbeidsplasser ble stengt umiddelbart og seks personer ble pågrepet av politiet.

 

Fem pågrepet etter ran i Tønsberg

 

Publisert 1. mai 2017

Oddbjørn Jonstad

 

Fem personer er siktet for frihetsberøvelse og ran etter at to rumenske kvinner skal ha blitt truet med softgun i en leilighet i Tønsberg sentrum.

 

Meldingen om saken kom klokka 23.30 fredag kveld, ifølge Sør-Øst politidistrikt.

– Det ble truet med skytevåpen under ranet, noe som viste seg å være en softgun. Pågripelsen var udramatisk, opplyser politiet.

 

Overfor Tønsbergs Blad antar operasjonsleder Øystein Eikedalen at var ranerne ute etter penger.

Kvinnene som skal ha blitt ranet, er 22 og 25 år kommer opprinnelig fra Romania og har ikke fast opphold i Norge, skriver avisa.

– Hvilken tilknytning de har til Tønsberg, har vi ikke oversikt over, sier operasjonslederen.

 

Kenyaner dømt til fem års fengsel for gruppevoldtekt

 

Publisert 27. april 2017

 

En mann fra Kenya er dømt til fem år og to måneders fengsel for voldtekt av en ung kvinne i Tromsø i fjor. To andre mistenkte afrikanere har stukket av. I tillegg til fengselsdommen er mannen også dømt til å betale 220 000 i erstatning til offeret.

 

Voldtekten skjedde på en privatadresse i Tromsø i juni i fjor. De to andre som var omfattet av tiltalen har unndratt seg straffeforfølgelse ved å reise til hjemlandet. Alle tre siktede var i politiavhør og avga forklaring, men to av dem forlot landet mens etterforskningen pågikk. Samtlige er afrikanere.

 

Tyveri av verktøy fra anleggsområde

 

Publisert 27. april 2017

 

En 44 år gammel mann fra Polen er dømt til fengsel i halvannet år for tyveri av verktøy fra anleggsområdet til The Well på Kongeveien på Sofiemyr i fjor sommer.

 

Dommen ble avsagt 13. januar 2017 og er ikke rettskraftig.

 

På kvelden 3. juni 2015 tok polakken og en annen mann seg inn på byggeområdet i Kongeveien 65 i Oppegård ved å flytte et gjerde som var satt opp rundt byggeplassen. Deretter tok de seg inn i bygget som var under oppføring ved å gå gjennom en avsperret dør. En kameraalarm ble utløst, og vekterne rykket ut for å undersøke området uten å finne noen.

 

Kan økte politiressurser stoppe gjengkriminalitet?

 

Publisert 6. april 2017

Av Oddbjørn Jonstad

 

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) vil i mars 2017 møte framveksten av kriminelle miljø i Oslo med mer ressurser til politiet og en streng innvandringspolitikk. – Vi vil ikke ha «svenske tilstander» i Norge, seier han.

 

Saken er vel den at vi allerede har «svenske tilstander» i Norge. Mange uformelle ungdomsgjenger selger hasj og driv med hærverk, tjuveri, ran, slåsskamper og trakasseringer, seier politikilder NRK har snakka med. Justisministeren kjente til at gjengkriminaliteten i deler av Oslo er verre enn på lenge allerede før NRK fortalte om det

 

– Vi ser ei utvikling som vi tek på alvor og som vi må sette inn effektive tiltak mot, seier Per-Willy Amundsen. Dette er ikke billig – og hvorfor er det ikke gjort før?

 

Dømt for gruppevoldtekt i Kongsberg

 

Publisert 3. april 2017

Av Oddbjørn Jonstad

 

Tre unge menn er dømt til henholdsvis fire år og ni måneder, fem år og seks år i fengsel for å ha gruppevoldtatt en kvinne i Kongsberg i fjor sommer.

 

Voldtekten anses som grov fordi den er begått av flere i fellesskap, heter det i dommen fra Kongsberg og Eiker tingrett. Kvinnen, som er i begynnelsen av 20-årene, var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av beruselse, mener retten.De tre tiltalte, som er asylsøkere som bodde i Kongsberg, er nå dømt for grov voldtekt av kvinnen som var på vei hjem fra jazzfestivalen i Kongsberg natt til 7. juli i fjor. Kvinnen har forklart at hun ble trukket inn i en bolig og voldtatt. «De tiltalte tok fornærmede på rundgang. De hadde samleie med henne etter tur», heter det i dommen.

 

Unge jenter hadde avtalt å møtes for å slåss

 

Publisert 11. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

- Det påfallende var at de fleste, nesten alle, var unge jenter, og det er jo uvanlig. De hadde avtalt å møtes for å slåss, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo-politiet om et masseslagsmål ikke langt fra Stovner videregående skole i begynnelsen av desember 2016

- Det skjedde ved en videregående skole rett ved Stovner, og da var det beboere som hadde sett det og ringte til oss øyeblikkelig, så vi var der i løpet av noen minutter, forteller operasjonsleder Tor Jøkling ved Politiet i Oslo.

Det var et uvanlig slagsmål, og ikke bare fordi omtrent 20 personer deltok, det påfallende var at de fleste, nesten all, var unge jenter, og det er jo uvanlig. De hadde avtalt å møtes for å slåss.

 

Ran med kniv i Brugata og ved Akerselva

 

Publisert 10. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Aldri en helg uten fargerike Oslo. Denne gangen startet det med et knivran den 8. desember 2016 ved 7-eleven i Brugata. Det fortsatte 9. desember 2016 da en person skal ha blitt ranet ved Akerselva av to ransmenn. Disse klarte politiet å pågripe raskt. Om ettermiddagen den 9. desember 2016 skal nok en butikk i Brugata ha blitt utsatt for et knivran. To butikkansatte skal ha blitt truet med kniv, usikkert om gjerningsmann fikk med seg noe. Han ble iallfall arrestert på Lilletorget rett før 19-tiden den 9. desember.

 

Mann pågrepet etter knivangrep mot kvinne i 20-årene

 

Publisert 9. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

En somalisk mann i slutten av 20-årene er arrestert etter å ha knivstukket en kvinne på åpen gate i Moelv. Kvinnen skal også være fra Somalia. Væpnet politi skal ha lett etter overgriperen etter at kvinnen ble funnet med omfattende skader rett ved en barneskole i Moelv midt i skoletiden. Kvinnen skal ha blitt påført alvorlige skader flere steder på kroppen, blant i ansiktet, hendene, magen og brystet, men er utenfor livsfare. Det er ikke klart om noen skolebarn var vitne til drapsforsøket. Det er ingen opplysninger som tyder på at flere gjerningspersoner er involvert. Torsdag ettermiddag og kveld jaktet væpnet politi på den ukjente gjerningspersonen.

 

 

Mann var hallik for samboeren

 

Publisert 7. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

En 28 år gammel rumensk mann er dømt for hallikvirksomhet. Natt til 7. november i 2016 fikk politiet melding om at en mann utøvde vold mot en kvinne på Nytorget. Da politiet kom til stedet utpekte et vitne 28-åringen som ble pågrepet.

Ved pågripelsen hadde han på seg 34.900 kroner og et rumensk pass som tilhørte fornærmede. Da politiet søkte i valutaregisteret ble det avdekket utførsel av relativt store summer til Romania.

Totalt er det snakk om 311.000 kroner fra 28-åringen og 243.000 kroner fra fornærmede. 28-åringen erkjente staffskyld for hallikvirksomhet da han møtte i Stavanger tingrett. Mannen forklarte at han og samboeren reiste sammen fra Romania i august/september i fjor og at det var samboeren som valgte å prostituere seg.

 

 

Slått ned i Brugata

 

Publisert 6. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

En person skal ha blitt slått ned i Brugata i Oslo sentrum i desember 2016. Ifølge politiet leter de etter en øst-afrikaner i stor brun jakke. Afrikaneren skal ha fortsatt å slå offeret ansiktet mens personen lå på bakken. Fornærmede ble kjørt til legevakten.

 

 

Knivranet av to menn

 

Publisert 6. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

På Carl Berner skal en mann i desember 2016 ha blitt knivranet av to menn skal ha tvunget fra ham dunjakken, mobiltelefoner og kontanter. Politiet søker etter to gjerningsmenn

 

 

Grovere ungdomskriminalitet

 

Publisert 6. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Ingen er pågrepet etter at en 14-åring ble ranet, sparket og slått av opptil 15 andre gutter på Dælenenga i Oslo en mandag kveld i desember 2016. Ifølge politiet har de gode spor å gå etter i saken som etterforskes av ungdomsetterforskningsenheten på Grønland politistasjon.

 

Politiet ser tendenser til grovere ungdomskriminalitet og er bekymret over utviklingen i ungdomskriminaliteten i hovedstaden. Politiet har det siste året sett en utvikling hvor mange ungdommer har gått fra å drive med nasking og mindre tyverier til å drive med personran.

 

 

Slagsmål i Oslo sentrum

 

Publisert 3. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Politiet informerer i desember 2016 om en rekke slagsmål i Oslo sentrum, inkludert på paradegaten Karl Johan. Det har vært slagsmål på Karl Johans gate, Storgata, Universitetsgata, Bislett og Stovner. Det gjennomføres dessuten en "våpenvisitasjon" på gatene i Oslo sentrum i helgen for å fjerne kniver og pistoler fra kriminelle gjenger

 

 

Sier de er TV-reparatører

 

Publisert 3. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Politiet i Oslo oppfordrer i desember 2016 eldre om å passe seg for «fremmede» som oppsøker deres hjem og sier de er TV-reparatører. Dette er i all hovedsak et problem skapt av mennesker med bakgrunn fra rom-folket, uten at politiet ønsker å dele denne informasjonen med sine Twitter-følgere

 

 

Våpenvisitasjon mot utenlandske kriminelle gjenger

 

Publisert 3. desember 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Politiet har i desember 2016 planlagt å gjennomføre en massiv innsats med "våpenvisitasjon" mot utenlandske kriminelle gjenger i hovedstaden.

 

Rykket ut til masseslagsmål

 

Publisert 29. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Politiet i Follo rykket i oktober 2016 ut til en adresse i Ås etter melding etter melding om masseslagsmål utendørs. I basketakene skal folk skal ha blitt slått i hodet med flasker. Masseslagsmålet kan settes i sammenheng med en privatfest, melder Follo-politiet. Da politiet ankom stedet var masseslagsmålet opphørt, og de har ennå ikke kommet over noen personer som er skadet, melder politiet rett før klokken 23.

 

 

Mishandlet og truet

 

Publisert 29. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Ekteparet trodde de skulle bli drept, da maskerte menn stormet den herskapelige villaen i Tønsberg i 2010. Ranerne truet med å drepe oss. Jeg ble slått bevisstløs og de truet med å kappe av meg ballene med en stor machete, forteller Einar Tore Ulving i 2010. Seks år etter ranet står politiet uten spor.

 

 

Varetektsfengslet for Madla-ran

 

Publisert 28. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

En mannlig artist i 40-årene ble en fredag i oktober 2016 varetektsfengslet Stavanger tingrett i fire uker for ran og tyverier på eller i nærheten av Amfi Madla.

 

Alle forholdene gjelder damevesker og er begått innenfor et tidsrom på en uke, på eller i nærheten av Amfi Madla. Stavanger tingrett kom til at det var skjellig grunn til mistanke og viste blant annet til beskrivelser av gjerningsmannen fra de fornærmede og et vitne, samt bilder fra overvåkningskamera og funn gjort i artistens bolig.

Artisten har vært i to avhør med politiet og i det siste har han innrømmet samtlige forhold som er omhandlet i siktelsen

 

 

Holder vakt ved sykesengen etter knivstikking

 

Publisert 28. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Politiet er i oktober 2016 bekymret for sikkerheten til en person som i går ble skadet på Veitvet, etter det politiet mener er et oppgjør i et kriminelt miljø i Oslo. To menn ligger fortsatt alvorlig skadet på sykehuset.

 

En av dem som ringe akuttnummeret til politiet og varslet om knivstikkingen i en leilighet på Sletteløkka, fortalte at det ble brukt en machete til å slå med. Politiet vil ikke bekrefte dette. Minst tre menn fikk alvorlige kuttskader.

 

– Dette er ikke et tilfeldig angrep i en tilfeldig leilighet. Vi har opplysninger om at angrepet har sammenheng med en eksisterende konflikt i oslomiljøet, sa Rune Hekkelstrand i Oslo-politiet, torsdag kveld.

To av dem ligger nå alvorlig skadet på sykehuset, men begge skal være utenfor livsfare. Politiet har ikke snakket med dem, men holder nå vakthold på sykehuset.

 

– Vi vil ivareta sikkerheten til primært den ene personen, sier politiadvokat Fredrik Berg Sørensen. De involverte tilhører et kriminelt miljø i Oslo, men Berg Sørensen vil ikke si hvilket miljø. – Vi prioriterer å få oversikt. Saken har et persongalleri av en viss størrelse, sier han. Berg Sørensen vil heller ikke svare på hvem som ringte politiet, eller om de leter etter navngitte menn. Ingen er så langt pågrepet.

 

 

Mann pågrepet etter innbrudd i garasje

 

Publisert 27. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Politiet meldte om innbrudd i en bedrift i Sunnlandsvegen klokka 02.03 en natt til fredag i oktober 2016

– Vi fikk melding fra et vitne som så en mann bryte seg inn i det som viste seg å være en garasje, sier operasjonsleder Stig Roger Olsen i Trøndelag politidistrikt.

 

Politiet rykket ut med blant annet en hundepatrulje som søkte i området. Etter rundt 20 minutter ble en mann pågrepet. Det er uklart om mannen har tatt noe.

 

 

Nytt ran i Stavanger

 

Publisert 27. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

En kvinne (24) ble en torsdag kveld i oktober 2016 overfalt av to menn og ranet ved Strømsbrua i Stavanger. Det er det sjette ranet på under en uke.

 

Hun hadde blitt overfalt av to menn, dyttet i bakken og frarøvet vesken sin. Overfallet skal ha skjedd i en undergang ved Strømsbrua i Stavanger.

 

Etter at ransmeldingen kom inn, søkte politipatruljer i området etter en gjeng menn mellom 20-30 år. Ifølge politiet skal gjerningspersonene ha sprunget fra stedet til fots. Fredag morgen er fortsatt ingen pågrepet for ranet. – Vi søkte etter gjerningspersonene en periode i går kveld, men trappet etter hvert ned. Nå er det etterforskerne som tar saken videre, sier politiet.

 

 

Advarer foreldre mot å la barna gå alene til skolen

 

Publisert 13. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

Et uoppklart overfall gjør at Ambjørnrød skole i Fredrikstad i oktober 2016 går ut med en helt spesiell advarsel til foreldre og barn. – Vi fikk råd fra politiet om å informere foreldrene om at barna ikke bør gå til og fra skolen alene før de har funnet ut hvem som står bak overfallet. Derfor sendte vi ut en SMS til foreldrene om dette, sier rektor Catarina Selbekk. Det var tirsdag sist uke at en ung kvinne skal ha blitt overfalt og dratt inn i et skogsholt ved Ambjørnrød. Mannen skal ifølge politiet ha kjørt kneet inn i kvinnens mage, løftet henne opp og dratt henne med inn i et skogsholt.

Mannen skal deretter ha forsøkt å rive av kvinnen klærne, men så bet hun ham i nesa. Ifølge politiet klarte kvinnen deretter å stikke av, mens mannen forsvant fra stedet. Politiet har fortsatt ikke funnet mannen som skal ha overfalt en kvinne tirsdag for en uke siden.

 

Jihad med norske kredittpenger

Publisert 1. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Fire unge menn reiste fra Fredrikstad til Syria i 2014 med 400.000 kroner i gjeld. Pengene fikk de tak i ved systematisk å søke på kreditt i norske banker og kredittselskaper. Blant annet fikk én av dem 158.000 kroner i billån fra Santander. Bilen, en Mercedes-Benz Vito, fraktet ham og kameraten fra Oslo til Tyrkia, før de krysset grensen inn til IS-territoriet.

Skulle selge bilen på Finn – truet med revolver

Publisert 1. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

En mann fra Lørenskog hadde lagt ut bilen sin til salgs på Finn.no. En potensiell kjøper som kom for å se på bilen skal plutselig ha dratt opp en revolver og forsøkt å rane til seg bilen. Selgeren skal derimot ha nektet å gi fra seg nøklene og raneren forlot stedet uten å ha fått med seg noe. Gjerningsmannen skal være en mann av pakistansk opprinnelse.

Mann slått ned og ranet i Lillestrøm

Publisert 1. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

 

En mann ble slått ned og ranet av to arabisk-utseende menn i Lillestrøm sentrum, natt til søndag 25. september. De to ranerne skal ha fulgt etter mannen i forkant og angrepet han bakfra. Etter å ha blitt utsatt for vold og ranet, skal mannen ha løpt etter de to ranerne. De skal derimot ha kommet seg unna og politiet søker nå etter vitner.

Den ene gjerningsmannen beskrives som rundt 180 cm høy, med halvlangt, mørkt hår med mulig midtskill. Han skal ha hatt på seg en svart, åpen skinnjakke og lyseblå dongeribukser. Mannens kroppsbygning beskrives som kraftig og mulig godt trent.

Ifølge fornærmede var han ikke etnisk norsk, men mulig fra området rundt Midtøsten. Han skal ha snakket godt norsk, men litt gebrokkent.

Gjerningsmann nummer to beskrives som litt tynnere og noe høyere enn den første gjerningsmannen. Han har ifølge fornærmede samme etniske opprinnelse som gjerningsmann 1. Snakket godt norsk, men litt gebrokkent

Kvinne rispet med kniv i Oslo

Publisert 1. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

En kvinne i 20-årene er lettere skadet etter at hun ble rispet i armen med en kniv på Grünerløkka i Oslo natt. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 05.24, og satte i gang et søk etter en gjerningsmann, som ennå ikke er funnet. Det forteller operasjonsleder Marita Aune.

Maling helt over flere biler i Oslo

 

Publisert 1. oktober 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Noen bileiere våknet opp til en kjedelig overraskelse en lørdag i september 2016. Politiet har pågrepet en mann i 20-årene mistenkt for å ha helt maling over minst tre biler på Grønland i Oslo. Politipatruljen støtte på en kar som var tilgriset med maling. I tillegg hadde han noe tyvegods på seg. Mannen i 20-årene er kjørt til arresten, og vil videre bli anmeldt for forholdet.

Bortføring i Oslo

Publisert 30. september 2016

Av Oddbjørn Jonstad

To personer er pågrepet og en er etterlyst for frihetsberøvelse etter at en mann ble bortført på Nordstrand i Oslo en torsdag morgen i september 2016. Politiet sier saken etterforskes som en kidnapping hvor offeret ikke er kommet til rette. – To personer er pågrepet og siktet for grov frihetsberøvelse. En navngitt tredjeperson er etterlyst internt i politiet, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Knivstikking i leilighet i Oslo

Publisert 30. september 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Politiet i Oslo melder rundt 06.20 en fredag morgen i september 2016 at det har kommet inn meldinger om knivstikking i en leilighet i Hagegata på Tøyen i Oslo. Politiet opplyser like før 06.30 at de er på stedet. Én person er skadd og får hjelp av ambulanse. Politiet melder kort tid etterpå at den skadde er knivstukket i hånda og ikke er kritisk skadd.

Politiet opplyser at de har kontroll på mulig gjerningsperson. - VI vet at det har skjedd inne i en leilighet der det var fire personer. En av disse, en mann av utenlandsk opprinnelse i midten av 20-åra, er pågrepet, sier operasjonsleder Gjerdmund Stokkli.

UDI skal avsløre asyljuks

Publiser 30. september 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Mange asylsøkere har jukset seg til oppholdstillatelse, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i september 2016. Nå skal disse avsløres og sendes ut av Norge.

To ran i Oslo

Publisert 30. september 2016

Av Oddbjørn Jonstad

To 7–11 kiosker i Oslo ble ranet med kniv en natt i september 2016. Det ene ranet skjedde i Bogstadveien i rett før klokken halv tre. Tre timer senere skjedde det samme i Holmenkollveien. Politiet mistenker at det er samme gjerningsmann i de to ranene.

Mann dyttet inn i bil i Oslo av menn i finlandshetter

Publisert 29. september 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Politiet har satt i gang omfattende etterforskning etter at en mann ble sett dratt inn i en bil av personer iført finlandshetter ved Fiskevollbukta sør i Oslo en torsdag morgen i september 2016. – Vi har vitneobservasjoner som ganske tydelig indikerer at en person ble dyttet inn i baksetet på en bil av to menn iført finlandshetter, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt. Meldingen ble ringt inn til politiet klokken 9 torsdag. Hendelsen skjedde i Herregårdsveien helt sør i Nordstrand bydel like før

Dømt for gruppevoldtekt - kjørte taxi i Oslo

Publisert 29. september 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Våren 2014 ble det oppdaget over 30 falske taxisjåfører i Oslo. Nå er de fire mennene som skal ha laget eller solgt disse kjøresedlene dømt i Oslo tingrett. I over ett år solgte fire menn falske taxilapper for 25–30.000 kroner i Oslo. En av kjøperne var en mann dømt for gruppevoldtekt.

Det var ikke politiet, men et av Oslos taxiselskaper som fikk mistanke om at noe var galt med sjåførkortene og gikk til politiet våren 2014. På bakgrunn av dette avdekket politiet at minst 32 personer hadde kjørt taxi i Oslo med falske kjøresedler. Samtlige ble tiltalt.

I tillegg ble fire menn i alderen 24 til 52 tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen. Ifølge politiet var det de fire som hadde produsert og solgt de falske kjøresedlene.

De skal i all hovedsak ha mottatt 25–30.000 kroner for hver solgt kjøreseddel. Nå er de dømt til fengsel på mellom tre måneder og ett år.

Mann knivstukket i Horten

 

Publisert 25. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

En mann er brakt til Ullevål sykehus etter å ha blitt knivstukket i Horten i juni 2016. - Det har vært en knivepisode på en privatadresse i Horten sentrum. Det var den fornærmede som selv ringte nød-nummeret og politiet var raskt på stedet, sier politiadvokat, Nina Magnussen Røed til Dagbladet.

En mann i 30-åra er nå pågrepet. Den skadde, en mann i 20-åra, ble sendt med luftambulanse til Ullevål sykehus

Mann og kvinne dømt etter å ha ranet eldre personer i Oslo og Bærum

Publisert 25. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

En mann og en kvinne med østeuropeisk opprinnelse er dømt til 4 år og 10 måneders fengsel for ran og grove tyverier mot ti eldre personer i Oslo og Bærum. I tillegg må de betale nesten en million kroner i erstatning og oppreisning til fornærmede.

Østfold-granskning: Én av tre ID-dokumenter var falske

Publisert 24. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Myndighetene undersøker om asylsøkere har brukt falske identitets-dokumenter for å komme seg til Norge. Her viser Nasjonalt ID-senter frem beslaglagte, falske pass under et besøk i lokalene deres i november. På halvannet år har politiet i Østfold avdekket et hundretalls falske ID-dokumenter blant personer som har oppgitt at de er irakere.

Politiet etterlyser tre utenlandske menn etter voldtekt på Lillehammer

Publisert 24. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Natt til søndag den 12. juni 2016 ble en kvinne i 20-årene kontaktet av tre fremmede menn i en bil. Hun skal av ukjente grunner ha satt seg inn i bilen og blitt med på en kjøretur. Mennene skal så ha holdt kvinnen nede, slik at hun ikke hadde mulighet for å se hvor hun ble kjørt. Etter en stund ble hun sluppet ut av bilen og utsatt for vold.

Kvinnen skal være skadet og svært preget etter hendelsen. Hun skal derfor ha hatt vanskeligheter med å forklare seg for politiet. I de siste avhørene av kvinnen skal hun ha innrømmet at de tre mennene også voldtok henne.

Politiet går nå ut med en etterlysning av de tre utenlandske mennene og en lyseblå Audi A4, stasjonsvogn, 2005-2008-modell. Basert på kvinnens forklaring så går politiet ut ifra at de leter etter tre menn av østeuropeisk opprinnelse. De tror også at den aktuelle bilen kan ha utenlandske skilter

Mann truet med å tenne på seg selv

Publisert 23. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Flere politipatruljer og ambulanse rykket ut til Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo onsdag. Mannen med plakat helte tennvæske over seg, opplyser politiet. – Mannen hadde en lighter og en plakat der det stod at han sultestreiket. Han helte tennvæske over seg selv, sier operasjonsleder Line Skott ved Oslo politidistrikt. Jøkling opplyser at mannen, en utenlandsk statsborger i 40-årene, har gjort det samme flere ganger tidligere.

Tiltalt for taxijuks etter mafiaparagrafen

Publisert 23. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

32 falske taxisjåfører ble avslørt av politiet i en storkontroll. Nå er de fire antatte bakmennene tiltalt.

Fire menn er tiltalt for å ha produsert et 30-tall falske kjøresedler, både til seg selv og til andre. Prisen skal ifølge politiet ha ligget opp mot 25.000 kroner. Sedlene ble brukt for å kjøre taxi for flere ulike taxisentraler i Oslo og Akershus i 2013 og frem til saken ble avdekket tidlig i 2014.

De er tiltalt for dokumentforfalskning, og de må 6. september 2016 møte i Oslo tingrett. I tillegg er de tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven.

Slåsskamp på Festplassen

Publisert 23. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Klokken 03.01 natt til onsdag fikk politiet melding om at to personer ble angrepet av fire andre på Festplassen.

- Det hadde blitt utlevert noen slag og spark. Tre personer ble tatt med inn, to personer sitter i arresten og en ble dimittert, sier Terje Magnussen, operasjonsleder ved hordalandspolitiet. Magnussen opplyser at minst en av de pågrepne er en kjenning av politiet.

Det er ifølge han ingenting som tyder på at de arresterte og den fornærmede kjenner hverandre fra før. Alle de involverte er menn imellom 18 og 20 år.

Tre pågrepet for overfall i Hokksund

Publisert 23. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Tre menn i 20-årene er pågrepet for overfallet på en mann i 50-årene i Hokksund i april 2016. - Vi pågrep tre menn fra Eiker i forrige uke, sier politiadvokat Kari-Anne Hille Valla hos politiet i Søndre Buskerud.

De tre er pågrepet etter at en mann i 50-årene i begynnelsen av april brutalt ble overfalt i sitt eget hjem i Hokksund. Mannen ble mishandlet i 20-25 minutter og fikk alvorlige skader. De tre pågrepne mennene er siktet for grov kroppsskade. Politiet kan foreløpig ikke si noe om motivet for overfallet. - Alle tre er fengslet med grunnlag for bevisforspillelse, derfor der det nå begrenset hva vi kan gå ut med, sier politiadvokaten.

Organiserte smugling av unge jenter til Norge

Publisert 21. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Treneren for Mongolias skøytelandslag, og en straffedømt politikvinne, organiserte smugling av unge jenter til Norge.

Dagbladet kan i dag avsløre hvordan unge jenter er blitt smuglet fra Mongolia til Norge. Jentene ble utstyrt med visum der det fremsto som om de var toppidrettsutøvere.

Smuglingen ble tilrettelagt av en av Mongolias fremste idretts-personligheter, skøytelandslagstrener Dagvadorj Chimeddorj, og Munkhtsetseg Mongolbuu - mongolsk juniormester på skøyter og politikvinne, som i 2010 ble dømt for bruk av falsk ID og ulovlig opphold i Norge.

En utenlandsk tyveribande pågrepet

Publisert 18. juni 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Oslo-politiet har pågrepet tre rumenere, en mann og to kvinner, som har spesialisert seg på å bytte ut eksklusive solbriller med billige kopier i brillebutikker.

En utenlandsk tyveribande har spesialisert seg på å stjele dyre solbriller fra brillebutikker i Norge. Det har vært en mann og to kvinner som har operert sammen. – Moduset deres er at de inni butikken har byttet ut ekte solbriller med falske og rimelige solbriller, sier Stig Vasbø, leder for vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon til NRK.

De tre ble pågrepet av Oslo-politiet torsdag ettermiddag. De har hatt tilhold i Oslo i deler av tiden de har vært i Norge. Alle tre fremstilles for fengsling lørdag. Politiet mener de to rumenske kvinnene har stjålet brillene, mens en mann har oppholdt betjeningen.

Ransdommer ved Oslo tingrett

Publisert 2. mai 2016

Av Oddbjørn Jonstad

En gjennomgang av fellende ransdommer ved Oslo tingrett i april 2016 slår fast at over 77.9 prosent av de dømte er innvandrere fra ikke-vestlige land eller rom-folk. Tallene kommer kort tid etter at TV2 gjorde en lignende undersøkelse om voldtektsdommer i Norge. Der viste tallene at 61 prosent av alle domfelte seksualforbrytere og voldtektsmenn i Oslo i 2015, hadde innvandrerbakgrunn.

Fusker til førerprøven for tungtransport

Publisert 2. mai 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Media har i flere uker i april 2016 kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. For noen tusen kroner får kundene se fasiten for flere av de obligatoriske teoriprøvene til Statens vegvesen, for slik å jukse seg til førerkort for buss og bil. – Når det kartlegges svindel og juks på dette nivået er det en klar trussel og en fare for trafikksikkerheten, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk. Johansen mener alvorlighetsgraden blir større når det er yrkessjåfør-utdannelsen det er snakk om. – De skal kjøre tunge kjøretøyer og frakte mennesker, kanskje barn. Hvis vi ikke kan være sikre på at de som skal ha denne type jobber har de ferdighetene de bør og skal ha, er det en fare for trafikksikkerheten, sier direktøren.

Fra kommentarfeltet: Ja når skal Norge innse at moralen for våre nyankommende er veldig lav. De jukser stort sett med alt det er liksom de mot samfunnet. Jo mer de kan snyte å bedra jo mer status får de.

Trist at det skulle bli slik i Norge. Men jeg så det samme den tiden jeg seilet utenriks i Midt- Østen, og nå virker det som de har tatt med seg sin juksekultur til vårt land. Og det verste er jo at det ikke er politisk korrekt å nevne det, og den som allikevel gjør det blir ofte stemplet som rasist og får sin mening slettet.

Sloss så blodet sprutet på IKEA

Publisert 2.mai 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Det gikk hardt for seg på Ikea på Furuset en dag i april 2016. To menn havnet i kraftig håndgemeng ved kassen på Ikea Furuset lørdag ettermiddag.

Fra kommentarfeltet: Det var to av våre nye landsmenn. Men hva de kranglet om vites ikke. Det er en avledningsmanøver, ingen som så at noen fikk med seg noen varer uten å betale Uttrykksikonet smile Har hørt om dette i Tyskland også, stort oppstyr og ingen legger merke til at noen forsvinner stille ut med varer uten å betale

Ran av Narvesen-kiosk i Oslo

Publisert 26. april 2016

Av Oddbjørn Jonstad

Den 17 år gamle jenta var alene på jobb i kiosken 29. november 2015 da den yngre gutten dro fram en kniv og krevde å få penger. Deretter voldtok han henne på bakrommet ifølge tiltalen. Rettssaken begynte sen mandag i april 2016 i Oslo tingrett, og det ble besluttet at kun familie, støttekontakter og pressen får være til stede under rettssaken. 16-åringen er også tiltalt for ran av Narvesen-kiosken i Oslo der jenta jobbet. Han erkjenner straffeskyld for begge forholdene. «Han rettet en kniv mot halsen hennes og sa blant annet «vil du dø i dag?» eller lignende», heter det i tiltaltes beskrivelse av hva som skjedde i 20-tiden en søndagskveld i november i fjor. Gutten nekter for å ha truet 17-åringen med at «det ville skje henne noe» dersom hun varslet politiet eller noen andre. Samtidig at han at «de visste hvor hun bodde», heter det i tiltalen. En 17 år gammel kamerat erkjenner å ha deltatt i ranet, men hevder han forlot stedet med pengene og var borte da voldtekten fant sted. 17-åringen er heller ikke tiltalt for dette forholdet. De to nekter også straffeskyld for grov voldtekt av en 15 år gammel jente. Begge de tiltalte skal da ha utøvd vold mot jenta på et hotellrom, før de tvang henne til samleie

 

Mindreårige jenter seksuelt trakassert av utenlandske menn i Hammerfest

Publisert 26. april 2016

Av Oddbjørn Jonstad

To unge jenter i begynnelsen av tenårene ble seksuelt trakassert av en gruppe på fem voksne menn av utenlandsk opprinnelse i april 2016. Episoden skjedde midt på lyse dagen og en av jentene ble blant annet slått hardt på rumpa. De to mindreårige jentene var ute og spaserte i Strandgata i Hammerfest, da en gruppe på fem voksne menn begynte å forfølge dem. Jentene ble livredde og forsøkte å ikke få øyekontakt med mennene, som ble svært nærgående.

 

Etnisk norske elever bankes

Publisert 24. april 2016

Oddbjørn Jonstad

En norsk skoleelev ble i april 2016 lokket inn i garderoben ved Charlottenlund skole i Trondheim. Der ventet en gruppe på 6-7 utenlandske elever, flere med afrikansk bakgrunn. Man kan tydelig se blodet renne utover gulvet i det den norske eleven blir så brutalt banket opp at han brekker nesen og får hjernerystelse. Verken politiet eller mediene nevner at offeret er norsk og at overgriperne er mørkhudede. Hadde rollene vært byttet, ville det vært store overskrifter i alle landets aviser og vist på NRK og TV2-nyhetene.

 

Ung jente skadd etter alvorlig voldsepisode i Orkdal

Publisert 22. desember 2015

Oddbjørn Jonstad

En ung jente er skadd og sendt til St. Olavs Hospital etter en hendelse i Orkdal en mandag ettermiddag i slutten av desember 2015. En 14 år gammel gutt er tatt hånd om av politiet i en politiaksjon. Han er mistenkt i saken. Hendelsen ble ringt inn til politiet i 14-tida mandag ettermiddag. - Vi etterforsker en voldshendelse hvor den fornærmede jenta er i skolealder, sier jourhavende jurist Sunniva Tronvoll til Adresseavisen.

 

To siktet etter knivstikking på Hønefoss

Publisert 22. desember 2015

Oddbjørn Jonstad

En 16-åring og en 19-åring er siktet for vold etter et knivslagsmål på Hønefoss sent en mandags kveld desember 2015. Den ene av de siktede er innlagt på sykehus, men skal ikke være alvorlig skadd. Den andre satt tirsdag morgen i arresten. Både mannen på 19 og gutten på 16 skal avhøres i løpet av tirsdag. Politiet sier de har en formening om bakgrunnen for knivslagsmålet. – Men vi vil ikke si noe om mer om det nå, sier operasjonsleder Stig Væråmoen i Nordre Buskerud politidistrikt. Politiet fikk melding om knivstikkingen, som skjedde i området Glatved på Nordsida.

 

Ung jente skadd i volds¬epi¬sode i Orkdal

Publisert 20. desember 2015

Oddbjørn Jonstad

En 14 år gammel gutt er pågrepet i forbindelse med at en jente i skolealder ble alvorlig skadd i en voldsepisode i Orkdal mandag. Jenta er sendt til St. Olavs hospital etter hendelsen i Orkdal sørvest for Trondheim en mandag ettermiddag i desember 2015.14-åringen som er mistenkt gjerningsperson, ble pågrepet i en politiaksjon. Politiet ble varslet i 14-tiden. – Jeg ønsker ikke å si så mye om saken. Men vi ser på dette som en alvorlig sak, og vi bruker store ressurser på å etterforske hva som har skjedd, sier etterforskningsleder Randi Fagerholt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

 

Tre års fengsel for forsøk på mordbrann

Publisert 19. desember 2015

Oddbjørn Jonstad

Ein mann i 30-åra er i Fjordane tingrett i desember 2015 dømd for forsøk på mordbrann. Asylsøkjaren er også dømd for ein drapstrugsel og ei rekkje tjuveri.

 

Mann arrestert etter knivstikking i Oslo

Publisert 5. desember 2105

Oddbjørn Jonstad

En mann er i desember 2015 pågrepet etter en knivstikking på Grønland i Oslo, melder Oslo politidistrikt. En person er fraktet til Oslo universitetssykehus Ullevål med ambulanse. Skadeomfanget er ukjent, men personen skal ikke være kritisk skadd.

Mannen meldte selv at han var knivstukket i brystet. Da vi kom til stedet, kom vi over en person som nå er pågrepet, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt.

 

Utvist fra Norge, men kom tilbake over Storskog

Publisert 4. desember 2015

Oddbjørn Jonstad

Politiet i Øst-Finnmark har i desember 2015 tatt ut tiltale mot to menn som var utvist fra Norge, men som benyttet flyktningkrisen til å komme tilbake over Storskog. Den ene er allerede dømt til ett års fengsel.

De to – en fra Irak og en fra Usbekistan – tok seg hver for seg over grensa fra Russland over Storskog i Finnmark tidligere i 2015. – Dette er mennesker som er sendt ut av Norge til hjemlandene sine, men som spesifikt vil tilbake til Norge og har tatt seg hit igjen. Dette til tross for at de har innreiseforbud, sier politiadvokat Jens Bernhard Herstad i Øst-Finnmark politidistrikt. Den 42 år gamle irakeren er tiltalt for brudd på utlendingsloven og risikerer inntil to års fengsel. Mannen ble i mars 2014 utvist fra Norge i fem år.

 

Tjuveri i fleire buttikkar

Publisert 3. desember 2015

Oddbjørn Jonstad

Tre personar vart en onsdag ettermiddag i desember 2015 tatt for tjuveri i fleire buttikkar på handlesenteret Moa i Ålesund. – Tre personar, to menn og ei kvinne, frå aust-Europa vart tatt for tjuveri frå fleire butikkar, fortel Tor Andre Gram Franck, operasjonsleiar i Sunnmøre politidistrikt.Tjuvane hadde ikkje stelt for store summar då dei vart tatt. Ifølgje operasjonsleiaren var det berre snakk om verdiar til nokre tusen kroner. Dei tre vart henta av politiet og blir bøtelagt for forholdet.– Vi vil i tillegg vurdere om det blir sett i verk andre straffetiltak, seier Gram Franck.

 

Ranet en Narvesen-kiosk

Publisert 1. desember 2015

Oddbjørn Jonstad

To menn kom seg unna med et ukjent pengebeløp da de ranet en Narvesen-kiosk i Bogstadveien en søndag kveld i november 2015. To menn truet til seg et ukjent pengebeløp med kniv, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli til TV 2. Det var ingen kunder tilstede under ranet, bare betjeningen i Narvesen-kiosken. Ingen ble skadet. Ingen av de to gjerningsmennene er så langt pågrepet. – Vi vil vurdere å gå ut med en beskrivelse senere, men ikke på det nåværende tidspunkt, sier Stokkli.

 

Tiltalt for tvangsgifting

Publisert 30. november 2015

Oddbjørn Jonstad

Et opprinnelig irakisk par bosatt i Gjøvik møter denne uka i Gjøvik tingrett til talt for å ha tvangsgiftet bort sin datter da hun var tolv år gammel. Begge foreldrene sa seg ikke skyldig da rettssaken startet, og datteren hevder også at hun giftet seg av egen fri vilje.

 

Forsøkt voldtatt i Bryne sentrum

Publisert 29. november 2015

Oddbjørn Jonstad

En 20 år gammel kvinne ble forsøkt voldtatt i Bryne sentrum, en natt til søndag i november 2015. Politiet etterlyser nå en arabisk-utseende mann.

Kvinnen skal ha gjort kraftig motstand og overfallsmannen valgte da å rømme fra stedet. Kvinnen har beskrevet mannen som lav, i 25-års alderen og med arabisk utseende. Kvinnen kjente ikke mannen fra tidligere. Time lensmannskontor er interessert i å komme i kontakt med alle som kan ha sett noe.

 

Et mistenkelig dødsfall i Valberg

Publisert 28. november 2015

Oddbjørn Jonstad

Politiet etterforsker i slutten av november 2015 et mistenkelig dødsfall i Valberg i Lofoten. Fire polakker er pågrepet i saken.

De fire er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Det skal være en relasjon mellom avdøde og de siktede.

Avdøde, som er en norsk statsborger i slutten av 40-årene, ble meldt savnet torsdag. Fredag formiddag ble han funnet død i nærheten av en bolig i Valberg hvor han hadde tilhold da han ble meldt savnet.

Tre menn og en kvinne er siktet for grov kroppsskade med døden til følge i forbindelse med saken. Én av dem er i slutten av 20-årene, mens de tre andre er i 30-årene, opplyser politiadvokat Rita Hermansen Dahl ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Knivstikking i Arendal

Publisert 28. november 2015

Oddbjørn Jonstad

En mann ble i slutten av november2015 brakt til sykehus etter å ha blitt knivstukket i ryggen i Arendal på tirsdag. To syriske asylsøkere på 25 år er pågrepet av politiet. Offeret skal også være av utenlandsk opprinnelse.

To grupperinger skal ha barket sammen på Arenasenteret i Arendal og fortsatt slåsskampen utenfor McDonalds. Her skal en av mennene ha blitt stukket med det politiet antar er en kniv. Politiet opplyser at det skal være tre menn av utenlandsk opprinnelse som er involvert og de har pågrepet to 25 år gamle syriske asylsøkere. Det er uvisst om de to bor på et transittmottak i nærheten og politiet trenger tolk for å kunne avhøre dem.

 

Truet til å ta ut penger av minibanken

Publisert 28. november 2015

Oddbjørn Jonstad

En 23 år gammel mann ble utsatt for vold og truet til å ta ut penger av minibanken på Sarpsborg torg en torsdag ettermiddag i slutten av november 2015. Mannen, som er hjemmehørende i Fredrikstad, kunne fortelle politiets etterforskere at han hadde blitt utsatt for vold og trusler av en, for ham, ukjent mann. Han hadde kommet i kontakt med denne mannen litt tidligere på dagen. Han hadde følt seg truet til å ta ut penger fra minibanken på stedet, minibanken ved «Storbyen». Raneren er beskrevet som en mann med mørke klær, muligens en hettegenser. Han skal være rundt 180 cm høy.

 

Bilen stappfull av sigaretter

 

To menn fra Øst-Europa er i slutten av oktober 2015 pågrepet og satt i arrest etter at de forsøkte seg på sigarettsmugling over grensa ved Svinesund. Tollerne fant hele 60.000 sigaretter som var stappet møysommelig inn i bilen de to satt i.

Bil fullstappet med tyvgods

 

Rumenerne var i oktober 2015 på vei ut av Norge i to varebiler som var lastet til taket med milliongods. De ville nok vi skulle tro det var et flyttelass, sier politiet. I bilen fant vi åtte påhengsmotorer til en samlet verdi av en million kroner, samt diverse gods som stammer fra hytteinnbrudd, sier seksjon for organisert kriminalitet ved Telemark politidistrikt. Rumenerne hadde ikke til hensikt å gjemme seg. Bilene var nemlig lastet til taket med gods. Påhengsmotorene er stjålet fra tre forskjellige steder i Telemark og Vestfold den siste uka. Tre av de siktede erkjenner straffeskyld, mens to av dem stiller seg helt uforstående til siktelsen.

Tyvegodset stammer ifølge politiet fra hytteinnbrudd på Drangedalsheia.Fire menn og en kvinne, samt godset, ble transportert tilbake til Telemark politidistrikt. Etterforskninga pågår fortsatt. Alle ble fengslet av Nedre Telemark tingrett. Tre av de siktede erkjenner straffeskyld, mens to av dem stiller seg helt uforstående til siktelsen.

 

Pågrepet for menneskesmugling

 

En norsk statsborger ble i oktober 2015 pågrepet på grenseovergangen på Ørje. Politiet har mistanke om menneskesmugling, etter at han forsøkte å frakte en person fra Jemen over grensa til Norge. Den norske statsborgeren er satt i arrest i påvente av avhør.

 

Flyktninger som bløffer

 

Tidligere utviste, vinningskriminelle og personer med falsk ID er blant personene som vil utnytte flyktningstrømmen i oktober 2015. Det bekrefter Østfold-politiet. Østfold politidistrikts utlendingsseksjon har ansvaret for den såkalte territorial-kontrollen, som innebærer kontroller av personer som reiser inn i fylket både fra Sverige langs veien og i tog - og med fly til Rygge. Vi håndterer ulovlige utlendinger som er tatt i kontroll nesten daglig i Østfold, sier leder for utlendingsseksjonen i Østfold politidistrikt.

 

Arbeider ulovlig

 

Melat er papirlaus flyktning som ikkje kan returnerast til heimlandet. Ho har fått avslag på asylsøknaden og har ikkje fått innvilga søknaden om skattekort. Men trass dette har Arne Viste tilsett 20-åringen i bedrifta si. Han meiner det strir mot både grunnloven og menneskerettane å nekta dei papirlause arbeid.

 

Stor narkoaksjon i Telemark

 

Politiet i Telemark og Oslo har i slutten av oktober 2015 holdt en narkoaksjon i området Skien og Porsgrunn i Telemark, der 23 personer nå er pågrepet. I tillegg er det beslaglagt narkotika på flere personer som er avhørt og dimittert, og ifølge politiet har de kommet over både kjente og ukjente personer fra narkomiljøet. Ifølge politiet har dette vært problemområdet med flere klager fra naboer, saker som gjelder internett-bestillinger og etablerte selgere med store kundegrupper. I tillegg har politiet avdekket adresse der politiet mener det har foregått omfattende produksjon og salg av narkotika.

 

Ransmenn i Oslo

 

Politiet i Oslo leter en fredag kveld i slutten av oktober 2015 etter to menn som skal ha forsøkt å rane to andre menn ved parkområdet rundt Uranienborg kirke i Oslo. Ransmennene var maskerte og bevæpnet med pistol og slagvåpen. De to fornærmede i saken klarte å komme seg unna og søkte tilflukt i en butikk i nærheten. Ransmennene skal ha snakket serbisk eller et beslektet språk, ifølge politiet.

 

Slagsmål på asylmottaket

 

Klokka 21.30 en fredag kveld i oktober 2015 rykte politiet ut til slåsting på asylmottaket på Bergum i Førde. To personar er skadde. Meir veit eg ikkje enno, seier, operasjonsleiar i Sogn og Fjordane politidistrikt. Begge vart frakta til sjukehus og den eine var medvitslaus då han reiste med ambulansen. Ellers er skadeomfanget ukjent.På sjukehuset er dei to mistenkte i politiets varetekt og skal avhøyrast. Avhøyr av vitne starta allereie i fredag kveld.

Razzia mot pokerklubb

 

Politiet gjekk i oktober 2015 til aksjon mot ein pokerklubb i Bergen sentrum. Dei meiner klubben er eit skalkeskjul for omfattande kriminell verksemd. Politiet hadde mistanke om ulovleg pokerspel og bruk av narkotika og hadde fått rettens medhald til å ransaka lokalet i forbindelse med ei helerisak. Tre personar vart arrestert og tatt med til politistasjonen. To av dei vart pågripne i Kaigaten, medan den tredje vart arrestert på si heimeadresse.

 

Tenåringsgutter tiltalt for kioskran

 

To gutter på 15 og 16 år må i oktober 2015 møte i retten etter ranet av Mix-kiosken i Mandal i sommer. Like før stengetid tirsdag 11. august kom de to maskerte ranerne inn på Mix-kiosken i Mandal sentrum. Der skal de ha sparket inn døra til oppholdsrommet og truet en kvinnelig ansatt med kniv. Den ene gutten skal ha tapet munnen, hendene og føttene til kvinnen med gaffatape, mens den andre forsynte seg av kontanter og tobakk til en verdi av 62.747 kroner. Før kvinnen ble teipet fast klarte hun å få utløst alarmen som varslet vekterselskapet. De to guttene ble kort tid senere pågrepet av politiet. Deler av ransutbyttet ble funnet nedgravd i Furulunden. Begge er tiltalt for grovt ran, som kan straffes med fengsel i inntil tolv år.

Knivstikking i Fræna

 

En mann i 20-årene er i oktober 2015 innlagt på sykehus i Molde etter å ha blitt stukket med kniv i en slåsskamp i Fræna. En jevnaldrende mann er pågrepet, melder politiet i Nordmøre og Romsdal politidistrikt. De to skal ha vært involvert i en slåsskamp ved Fræna stadion og oppsøkte ifølge politiet legevakt og sykehus for å få behandling. Mannen som nå er pågrepet hadde et kutt i leppa som ble sydd. Den andre mannen var knivstukket flere ganger og er innlagt på Molde sykehus. Ifølge politiet er han ikke livstruende skadd.

 

Skyting i Oslo

 

Det bli i slutten av oktober 2015 løsnet skudd mellom Tøyen skole og Tøyen T-banestasjon. Det er funnet hylser på stedet, og det tilsier at det er blitt løsnet skudd, slik vitner forteller om, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt.

Vitner har fortalt at de hørte mellom to og fem skudd, opplyser Gulbrandsen.

Vi har ikke vitneobservasjoner på personer, men vi leter etter en hvit bil, en sedan, fordi vitner har fortalt om en hvit bil som kjørte fra stedet etter at de hadde hørt skudd.

 

Mann slått ned med jernstang i Oslo sentrum

 

En mann ble i slutten av oktober 2015 sendt til Ullevål sykehus med kuttskader i hodet etter å angivelig ha blitt slått ned med en jernstang i Oslo sentrum. To personer, en mann i 20-årene og en mann i 40-årene, ble pågrepet på stedet. De er siktet for kroppsbeskadigelse, opplyser operasjonsleder Steinar Hausvik i Oslo politidistrikt. Politiet vet ikke om den fornærmede kjente gjerningsmennene fra tidligere.

 

Etterlyser offer for grov vold i Oslo

 

Politiet pågrep i slutten av oktober 2015 to personer for grov vold, men har ikke kommet i kontakt med mannen som ble banket opp i Oslo. En mann ble slått og sparket av flere gjerningspersoner mens han lå nede. Et vitne fulgte etter to av gjerningspersonene og varslet politiet som deretter fikk pågrepet dem. Fornærmede er ifølge politiet beskrevet som høy, lyshåret og pent kledd. Gjerningspersonene er av vitner beskrevet som av utenlandsk opprinnelse

 

Tre litauere siktet etter dødsfall utenfor Tønsberg

 

Tre litauere framstilles for varetektsfengsling i slutten av oktober 2015 etter at en mann ble funnet med store hodeskader i en bolig utenfor Tønsberg i helgen. Mannen døde av skadene.

 

To siktet for å ha støttet terrororganisasjon

 

PST opplyser en mandag i juni 2015 at de har siktet to menn for deltakelse og støtte til en terrororganisasjon. De to ble pågrepet med bistand fra flere politidistrikter.

Begge to er siktet for deltakelse og støtte til en terrororganisasjon etter den såkalte terrorparagrafen (straffeloven § 147 d). De risikerer inntil 6 års fengsel dersom de skulle bli dømt.

Mannen i 40-årene er i slekt med en annen mann som fra før er siktet for terrorstøtte til Den islamske stat (IS). Minst en av de siktede antas å ha hatt kontakt med islamistgruppen Profetens Ummah. I forrige uke ble en 18 år gammel mann fra Oslo pågrepet og siktet for forsøk på å slutte seg til IS i Syria. Han er varetektsfengslet i fire uker, men nekter straffskyld.

 

Stjal for over 2.000 kroner på City Nord

 

En mannsperson ble en torsdag i juni 2015 hentet av politiet etter butikktyverier på City Nord i Bødø.

Han har stjålet for over 2.000 kroner på City Nord og ble tatt av vakter fra Nokas. Problemet er at han har ukjent identitet og ikke snakker norsk, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved Salten politidistrikt. Rundt klokka 13.00 ble en politipatrulje sendt til stedet for å hente mannen. Vi må forsøke å finne ut av hvem han er, sier operasjonslederen.

 

Slo og truet kone og barn i 14 år

 

En pakistansk mann i begynnelsen av 60-årene mishandlet kone og to barn i til sammen 14 år. Mannen nektet for alt, men ble ikke trodd av Oslo tingrett og dømt til fire års fengsel for familievold i juni 2015.

Den norsk-pakistanske kvinnen ble vant til vold, innesperring og trusler gjennom 14 års ekteskap. Først da mannen ble arrestert for vold mot henne og to sønner, fikk hun hjelp til å bli integrert i det norske samfunnet.

 

Siktet for voldtekt i Brønnøysund

 

En mann i midten av 20-årene og av utenlandsk opprinnelse, er siktet for å ha voldtatt en kvinne i Brønnøysund en natt til søndag i juni 2015.

Kvinnen skal også være av utenlandsk opprinnelse. Politiet fikk melding om den angivelige voldtekten i 5-tiden. De fikk et signalement og senere også et navn, noe som førte til at mannen kunne pågripes.

 

Overfalt og skadet nordmann i Fredrikstad

 

En 32-åring ble natt til en søndag i juni 2015 overfalt bakfra av en gjeng på syv personer av utenlandsk opprinnelse.

Overfallet var helt uprovosert og de slo og sparket 32-åringen i hodet. Mannen slapp unna med lettere skader, men politiet sier at det kunne gått langt verre. Overfallet fant sted klokken 02:55 i Storgata i Fredrikstad og det er Fredrikstad Blad som skriver om det brutale overfallet på nordmannen.

 

Mafia soper inn norske veimilliarder

 

Norge bygger i juni 2015 ut veier og jernbane som aldri før. For å kunne holde trykket oppe, jobber tusenvis av fremmedarbeidere på de ulike nybyggingsprosjektene.

 

Flere av disse er østeuropeere som sendes til Norge, jobber en gitt periode, sendes hjem - for så å komme tilbake. Det er i tråd med spillereglene, så lenge de ansatte blir betalt og behandlet etter norske lover og regler.

Men det hele er et spill for galleriet. For under den fine fasaden med tarifflønninger og gode arbeidstidsbestemmelser, finner man en brutal virkelighet, som kunne vært tatt ut av en amerikansk gangsterfilm. Dette ifølge en rekke personer som jobber i utenlandske og norske selskaper. Skogen av underleverandører fra Polen, Slovenia, Litauen og andre østeuropeiske land, styres i mange tilfeller nemlig av lokal mafia, sier en sentralt plassert kilde hos en av landets største entreprenører. Det at de ikke er villige til å betale norske betingelser, fører til et paradoks. Ved å ha lavere utgifter har de mer å gå på når det skal leveres inn anbud.

 

Titusener ulovlig i Norge – bransjer ødelegges av svart arbeid

 

Det store antallet mennesker i Norge uten lovlig opphold er med på å true næringsgrunnlaget for norske bedrifter i flere bransjer – og problemet er økende, sier skattedirektør Øyvind Christian Holte i juni 2015.

Det vi ser når vi har kontroller er at mange av dem vi tar i forbindelse med svart arbeid, heller ikke har oppholdstillatelse, sier skattedirektøren.

Nøyaktig hvor mange som oppholder seg ulovlig i landet er det ingen som vet, men en rapport laget på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet av Oxford Research, anslår at det de siste årene har vært et sted mellom 18.100 og 56.000 mennesker uten lovlig opphold i Norge.

 

Unge chilenske menn lokkes til Norge for å stjele

 

10. august 2015 må fem chilenske menn i alderen 21 til 41 år møte i Oslo tingrett, og svare for til sammen over 30 boliginnbrudd i Oslo.

De to yngste mennene kom til Norge kort tid før de ble tatt, og hadde returbilletter få dager etter. Generelt ser vi at utenlandske kriminelle som har tilhold i og kjennskap til Norge får unge menn hit ved å lokke med at det er store verdier å hente på kort tid, sier politiadvokat Mona Brandmo.

En av de siktede, en 22 år gammel mann, kom til Norge 8. januar. Han har innrømmet at han begikk innbrudd dagen etter. Mannen hadde returbillett til Chile allerede 12. januar, framgår det av en fersk kjennelse fra Oslo tingrett i juni 2015, hvor retten slår fast at mennene trolig er mobile vinningskriminelle.

 

Rumener pågrepet for drap på nordmann

 

En 30 år gammel rumener som er siktet for drapet på Magne Sigmund Hanssen i 2013, er nå pågrepet i Østerrike. Mannen ble pågrepet av østerriksk politi i juni 2015. Det arbeides nå med å få ham utlevert til Norge, opplyser politiadvokat Jon Borgen i Telemark politidistrikt.

Siktede skal ha flyktet til Romania etter at Magne Sigmund Hanssen forsvant.

Som de fleste andre land utleverer ikke Romania egne borgere, men har avhørt ham der nede. Nå som han er blitt pågrepet i Østerrike, blir det annerledes, sier Borgen.

To andre rumenere er dømt i saken, én for drap og én for legemsbeskadigelse med døden til følge.

 

Bring brukte ulovlige innvandrere

 

Politiet har i juni 2015 avdekket at Postens datterselskap Bring benyttet flere ulovlige innvandrere som sjåfører.

Vi avdekket bruk av tredjelandsborgere som jobbet ulovlig på bilene. De ble anmeldt for ulovlig arbeid, og vil da normalt bli utvist og uttransportert, sier politiinspektør Morten Reppen i Asker og Bærum politidistrikt.

På bakgrunn av politiets opplysninger utførte deretter Bring egne kontroller i fjor høst. Da ble det avslørt avvik som lange arbeidsdager, lave lønninger og manglende tillegg.

Statsminister Erna Solberg (H) har utpekt kontroll med underleverandører til statlige selskaper som en av de viktigste måtene å få hamlet opp med arbeidslivskriminalitet på. Reppen opplyser at Bring ble «misbrukt» av underleverandører, som han ordlegger det.

 

Halliksiktet innrømmer sexsalg

 

Politiet i Bergen gikk mandag 11. mai 2015 til razzia mot blant annet et bolighus i Skuteviken. Tre menn er siktet for å ha organisert sexsalg for en gruppe rumenske kvinner i Bergen.

En 36 år gammel mann og en 38-åring ble pågrepet og varetektsfengslet, den tredje er løslatt mot meldeplikt.

Ifølge politiet skal de siktede i to år ha organisert sexsalg i det rumenske miljøet i Bergen.

*****************************************************************************************************************

 

2014-10-16. En 28 år gammel tunisisk statsborger er i Frostating lagmannsrett dømt til fengsel i fire år for en såkalt "sovevoldtekt" som fant sted i Trondheim. Det var i mars 2013 at en kvinne og noen venninner hadde invitert noen andre venner til nachspiel. Da kvinnen hadde sovnet kom 28-åringen inn på soverommet hennes og voldtok henne.

 

2014-10-16. Siden august 2004 har politiet i Asker og Bærum jobbet med å rulle opp et større nettverk av falske «TV-teknikere». Fremgangsmåten er at en montør ringer eldre personer og sier han kommer fra et kabelselskap. Etter å ha pratet på telefon møter en eller to «TV-fiksere» opp på døren. Det utføres tilsynelatende en jobb som det til slutt må betales for. Som regel stikker de falske montørene av med offerets bankkort og tømmer det.

 

2014-10-14. Marokkaneren Imad Oulad El Hadj er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i 2 år og 8 måneder for voldtekt av en 36 år gammel norsk kvinne. Kvinnen var ute på byen, men var ikke sterkt beruset, da noen blandet noe i drinken hennes. Hun husker svært lite etter dette, før hun våkner opp av at El Hadj voldtar henne. El Hadj ble opprinnelig dømt til fengsel i 3 og 6 måneder, men han fikk en betydelig strafferabatt i lagmannsretten. I tillegg er han dømt til å betale offeret hele 500.000 kroner mindre i erstatning, enn i den opprinnelige dommen fra Oslo tingrett. Imad Oulad El Hadj er 27 år gammel og født i Marokko. Han er uten arbeid og lever av offentlige tilskudd. Det var natt til søndag den 21. februar 2010 at den da 36 år gamle norske kvinnen ble voldtatt av Imad Oulad El Hadj.

 

2014-08-13. Tre rumenere forsøkte å rane 84-åring med rullator. De prøvde å rive av offerets gullklokke, men ble avbrutt fordi et annet vitne tilfeldigvis kom til og skremte de tiltalte vekk, slår retten fast. Etter kun å ha vært i landet i noen timer skal tre menn, alle i alderen 20 - 24 år, ha funnet sitt første offer i Oslo, ifølge en dom fra Oslo tingrett denne uken. To av de tiltalte ble denne uken dømt til fengsel i åtte måneder. Den tredje ble dømt til 90 dagers fengsel, men er løslatt fordi han i forkant av hovedforhandlingene allerede hadde sittet varetektsfengslet i 100 dager. Mannen fikk mildere straff fordi han ble sittende i bilen under hele ransforsøket.

 

2014-04-13. Rumenere stjal for 1,5 millioner kroner. Rumenere planla å dra til Finland, men dro til Norge fordi det var mer penger her. De tre er det politiet omtaler som mobile vinningskriminelle. Ifølge politiet var de tre ganger i Norge på tyveriraid bare i fjor sommer og høst. Da de returnerte i desember ble de pågrepet på vei inn i Norge. Tiltalen mot dem omfatter syv grove innbrudd i boliger i fore ulike politidistrikt. Fire av innbruddene skjedde i Nord-Trøndelag og et Sør Trøndelag. De tre fortalte i retten at de egentlig planla å dra til Finland, men isteden dro til Norge fordi det var mer penger her. Innbruddene skulle skaffe penger til mat og drivstoff. 9. november i fjor brøt rumenerne seg inn i en enebolig på Skogn. De stakk av med 100 000 kroner i kontanter, et stort antall smykker, pass og diverse dokumenter. 11. desember i fjor robbet tyvene et hus på Leinstrand. Tok med seg en safe med kontanter, klokker, sølvtøy og smykker. 12. desember brøt de seg inn i en enebolig på Mule i Levanger og stjal gull og sølvsmykker. Samme dag brøt de seg også gjennom en altandør i en enebolig i Levanger og stakk av med klokker og sølv- og gullsmykker. I Ekne tok de seg inn i en enebolig, stjal smykker og et våpenskap med et Krag Jørgensen-gevær og en salongrifle. Samlet erstatningskrav etter innbruddene beløper seg til 1,5 millioner kroner. Tyvegodset, først og fremst gull og kontanter, er fortsatt savnet. Omtrent ingenting er gjenfunnet.

 

2014-04-11. Møtte en mann på byen. Da «Christine» våknet morgenen etter var mannen - og «alle» tingene - borte. Det er natt til fredag 14. mars i år. På vei hjem fra en bursdagsfest går «Christine» innom en pub i sentrum Oslo. Hun setter seg ned og bestiller en engelsk cider. Kort tid etterpå setter det seg ned en mann ved siden av henne. Han sa «hei» og begynte å prate med meg om musikken. Det er en hyggelig og morsom mann. En kjekk fyr, rundt 28 år gammel. Han kaller seg «Espen». Har mørkt kort hår, diamant i øret og snakker norsk med aksent. På seg har han sorte klær og sort frakk. Dørvakten som jobber på puben husker mannen, og tror han er norsk-marokkansk. Ifølge overvåkningsvideoen, forlot «Espen» leiligheten klokken 06.16. Mens «Christine» har ligget slått ut i sin egen leilighet, har mannen gått rundt i leiligheten hennes og samlet verdigjenstander. Til sammen tar «Espen» ting for til sammen 10.000 kroner – verdier hun ikke får igjen på forsikringen «fordi hun selv hadde tatt med seg mannen hjem.»

 

2013-12-07. Tre fulle personer i full slåsskamp på taxfree-butikk. De barket lørdag sammen i avgangshallen på Torp flyplass i dag. Det skal ha vært to mot en, da en latvisk mann og en kvinne i ettermiddag angrep en landsmann i avgangsområdet på Torp. De var beruset alle tre og det gikk med mang en flaske under slåsskampen. De tre Latvierne skulle alle på samme fly til Riga, men i stedet endte to opp i arresten og den siste på sykehus. De ble av naturlige grunner ikke ønsket velkommen ombord i flyet de hadde tenkt å reise med.

 

2013-12-05. Rumenere fikk streng straff for tyveri. To rumenske statsborgere er dømt til ti måneders fengsel for grovt tyveri fra en bolig i Ås i juli. Grunnen til en så streng straff, er at retten la til grunn at de domfelte er mobile vinnings-kriminelle i henhold til høyesteretts definisjon. Straffen er i tråd med de føringer høyesterett har kommet med i denne typen saker. Uttrykket mobile vinningskriminelle brukes som en sekkebetegnelse på personer som har liten tilknytning til Norge, og som kommer hit utelukkende for vinningskriminalitet. Deretter forlater de landet med utbyttet. Tyveriene er planlagt og organisert og gjerningspersonene bruker ofte falske identiteter.

 

2013-12-04. Julio Kopseng er siktet for en rekke nye overgrep. NRK-danseren Julio Kopseng ble i april dømt til fire års fengsel for tre voldtekter i Oslo tingrett. Han var til sammen anmeldt for voldtekt av ni forskjellige kvinner, men politiet valgte å henlegge seks av sakene. Nå er Kopseng siktet for voldtekt av ytterligere syv-åtte kvinner før ankesaken starter i Borgarting Lagmannsrett til tirsdag. Den kjente danseren Julio Kopseng er anmeldt av 16-17 forskjellige unge kvinner for voldtekt. Kopseng ble i våres dømt til fire års fengsel for voldtekt av tre unge kvinner. Han slipper derimot unna med å sone to av årene på grunn av treg etterforskning fra politiet sin side. To av de fire årene ble derfor gjort betinget. Nå viser det seg at en rekke kvinner har levert nye anmeldelser mot ham etter at dommen falt i tingretten. Det ligger dermed an til en helt ny rettsprosess mot 36-åringen, uavhengig av ankesaken.

 

2013-11-15. Mann slått ned og ranet i Oslo. En mann i begynnelsen av 20-årene ble natt til fredag slått ned og fraranet et pengebeløp i Oslo sentrum. Selv om store politistyrker jaktet etter gjerningsmennene, har ingen blitt pågrepet. Overfallet skjedde i Storgata ved Gunerius kjøpesenter like etter klokka 1. Offeret sier han ble slått i magen og fratatt et pengebeløp mens han lå på bakken. Det skal ha vært fire gjerningsmenn som fornærmede beskriver som av utenlandsk opprinnelse. De var alle i 20-åra, og en av dem skal ha hatt på seg en rød genser, sier operasjonslederen.

 

2013-11-15. To gutter siktet for barneran. To gutter på 15 og 16 år er pågrepet og siktet for å ha ranet to 14 år gamle gutter ved Østerås skole i Bærum. Guttene ble pågrepet tirsdag, og de har erkjent de faktiske forholdene. De to ranene skjedde den 18. og 24. oktober, og politiet opplyser at de ble gjennomført på en særdeles grov måte ved at det ble brukt kniv mot strupen på de fornærmede. De to guttene som ble ranet, er begge 14 år gamle, og begge ble frastjålet sine mobiltelefoner. Politiet utelukker ikke at de unge gjerningsmennene står bak flere lignende ran, og vil se nærmere på det. Én av guttene er også kjent for politiet for lignende forhold tidligere. De siktede guttene blir tatt hånd om av barnevernet på grunn av sin unge alder.

 

2013-10-30. ‘Mørkhudet’ mann slo ned 16-åring på skoleveien. En 16 år gammel gutt skal onsdag morgen ha blitt uprovosert slått ned og sparket av en ‘mørkhudet’ mann med hettejakke på Askøy i Hordaland. Gutten skal ha vært på vei til skolebussen bare noen timeter fra sitt eget hjem, når den grove voldsepisoden skjedde. Gutten fikk en bruddskade som følge av volden han ble utsatt for. 16-åringen hadde aldri sett mannen før, som beskrives som i 40-årene, mellom 180–185 centimeter høy og «litt mørk i huden». Mannen skal også ha vært iført en sort hettejakke.

 

2013-10-29. Væpnede politipatruljer leter etter tre menn i sentrum etter en knivstikking i Bergen. Opprørte vitner forteller om et voldsomt masseslagsmål som plutselig brøt ut. Nesten alle hadde kniv. Haukeland universitetssykehus melder at to menn på 19 og 21 år er alvorlig skadet. Vitner sier at mellom seks og ti menn av utenlandsk opprinnelse plutselig begynte å gjyve løs på hverandre like ved Café Opera. Væpnet politi leter nå etter tre menn med arabisk utseende som løp fra stedet. Mennene skal være iført svarte jakker.

 

2013-03-16. Flere skadet i gjengslagsmål i Halden. Én mann fikk kuttet av deler av nesen. Natt til fredag barket to gjenger sammen i et voldsomt slagsmål på utestedet Kongens Brygge i Halden. Flere av de involverte ble bragt til legevakt og sykehus. Politiet rykket ut til utestedet like før klokken 01 natt til lørdag. Det var et slagsmål med to grupperinger mot hverandre. Den ene gjengen hadde polsk opprinnelse og den andre kosovoalbansk sa operasjonsleder ved Østfold politidistrikt.

 

2013-03-15. Utenlandsk innbruddstyv svimeslo 14 år gammel jente. En 14 år gammel jente ble hardt kvestet og slått bevisstløs av en utenlandsk innbruddstyv når hun overrasket ham i sitt eget hjem. Det var i idylliske Sylling i Lier at den 14 år gamle jenta ble slått i svime av en utenlandsk innbruddstyv når hun kom hjem fra skolen. Jenta hadde kommet hjem fra skolen i 10-tiden når hun oppdaget at noen hadde brutt seg inn hjemme hos familien. Utlendingen gikk straks til angrep på jenta og slo og dyttet henne, før han tilslutt kastet henne ned en trapp til kjelleren hvor hun besvimte. 14-åringen ble påført kuttskader fra knust glass i begge lår. I tillegg har hun blåmerker og skrubbskader på ryggen fra trappefallet. Hun forklarte at innbruddstyven skal være av utenlandsk opprinnelse, rundt 30 år og iført grå eller mørk trenings- eller joggedress. Han skal også ha hatt grå lue og en ryggsekk.

 

2013-03-14. Tatt for pirattaxi-voldtekt etter DNA-treff . Ti måneder etter at en pirattaxi-kunde anmeldte en voldtekt på Lade, slo politiet til og siktet en rumener (28) for forholdet. Det var natt til søndag 7. mai i fjor at politiet fikk melding om at en kvinne mellom 30 og 40 år var voldtatt i forbindelse med en pirattaxitur fra Ila til Lade. Politiet beskrev saken som svært alvorlig. Overfor politiet fortalte den fornærmede kvinnen at overgrepene var utført av to menn av utenlandsk opprinnelse.

 

2013-03-13. Irakeren (35), som er tiltalt for sin andre overfallsvoldtekt, hevder han ønsket å reise hjem. Asylsøkeren er tidligere dømt av Borgarting lagmannsrett for å ha overfalt og voldtatt en 18 år gammel kvinne i 2005 på Rådhusplassen i Oslo. Tre år senere ble han varig utvist av Norge, fordi det ikke var noe generelt beskyttelsesbehov for irakere. I 2010 tapte han rettssaken i forbindelse med utvisningsvedtaket. Til tross for at han ble utvist og mistet arbeidstillatelsen fikk det ingen praktiske konsekvenser. Han kunne fortsette i jobben og skattet også av inntekten til norske myndigheter. I oktober 2011 var han fortsatt i Norge og påtalemyndigheten mener han begikk en ny voldtekt i Slottsparken. Tiltalte mener han er uskyldig dømt for voldtekten på Rådhusplassen i 2005, og nektet også straffeskyld for det nye forholdet. Ifølge 35-åringen var det kvinnen som tvang ham til seksuell omgang.

 

2013-02-22. «Hjelpende jenter» robbet Bjørg (74). Bjørg Mandrill (74) fra Fredrikstad trodde de unge jentene bare ville være høflige da de tilbød seg å hjelpe henne å pakke ned handlevarene. I stedet robbet de henne midt på lyse dagen. Tirsdag denne uken tok hun turen til Torvbyen i Fredrikstad for å gjøre unna ukens handlerunde. Etter å ha betalt for seg i kassen, ble hun kontaktet av to unge damer – som tilbød seg å hjelpe henne med pakkingen. De så vel at jeg er en eldre dame og litt dårlig til bens. Men jentene virket så høflige og ordentlige, så hun takket ja til å la dem hjelpe seg. Det skulle hun imidlertid ikke ha gjort. For i sekundene som fulgte, var den ene av de to jentene oppi vesken hennes. Lommeboken med diverse kort og kontanter ble stjålet rett foran øynene på 74-åringen. Tyvene var ifølge Mandrill i begynnelsen av 20-årene og snakket utenlandsk seg imellom.